VCA

Met het VCA certificaat heb je alle kennis in pacht van relevante regelgeving op veiligheidsgebied. Hierdoor zorg je ervoor dat zowel werkgever als werknemer zich bewust zijn van eventuele gevaren die zich in het bedrijf kunnen afspelen.

jumpstory-download20220113-203628

Houd jij jouw bedrijf veilig?

Door een cursus VCA Basis of VCA VOL te volgen, leer je….

Cursus VCA Basis of VCA VOL

jumpstory-download20220118-120427

VCA Basis of VCA VOL

Wat houdt VCA in?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. In de begindagen was dit daadwerkelijk een checklist, maar inmiddels is dit uitgegroeid tot veel meer dan dat. Diverse bedrijfstakken hebben baat bij VCA; dit zijn de bedrijfstakken waarbij werknemers in een risicovolle werkomgeving werken. Dit zijn bedrijfstakken zoals de elektrotechnische sector, de chemische industrie, schildersbedrijven, steigerbouw, technische sectoren, de chemische industrie en vele andere sectoren.
Je moet volledig op de hoogte zijn van relevante regelgeving omtrent veiligheidsgebied om het VCA-certifcaat te kunnen behalen. Door middel van deze kennis wordt je veiligheidsbewustzijn in het bedrijf vergroot, en hiermee kan een groot aantal ongelukken op de werkvloer worden voorkomen. Dit kan het bedrijf ook veel geld schelen; door ongelukken ontstaan er namelijk onnodige kosten zoals materiele schade of door lichamelijk letsel bij slachtoffers.
Een VCA-certificering geeft ook een duidelijk signaal af dat een bedrijf voldoet aan de veiligheidseisen, en dat een werknemer de veiligheidsregelgeving kent. Je hebt diverse gradaties in de VCA-cursussen, afhankelijk van de taken en verantwoordelijkheden van de betreffende werknemer. Zo heb je VCA Basis: dit is bedoeld voor werknemers met uitvoerende taken. Ook bestaat er VCA VOL: deze cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden en hoofdaannemers. Bij De Jong Veiligheidsacademie zijn beide cursussen beschikbaar.
Je leert in de cursussen alles over regelgeving en veiligheidsregels. Ook overleg, inspectie en preventie zijn hierin belangrijke trainingsaspecten. Vanuit het uitvoeren van de werkzaamheden leer je over de werkplek, de persoonlijke beschermingsmiddelen, arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden en omstandigheden. De gevaren van een bedrijf komen aan bod als zijnde gevaarlijke stoffen, elektriciteit en straling, maar ook brand en explosies worden doorgenomen in de cursus. In navolging van het beheersen van de specifieke gevaren, leer je ook over het beheersen van incidenten en calamiteiten. Op deze manier is de kans een stuk kleiner dat je door onwetendheid betrokken raakt bij bedrijfsongevallen.

Informatie over een cursus VCA op maat?

De Jong Veiligheidsacademie biedt de cursus VCA op maat aan voor bedrijven, verenigingen en andere groepen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.