Ontruimingsstoel

Heb je een ontruimingsstoel aangeschaft en wil je daar training voor hebben, of heb je deze al een tijdje maar je bent er nog niet bekend of vertrouwd mee? Volg dan een training Ontruimingsstoel

Evac-Chair-scaled

Kun jij de Ontruimingsstoel gebruiken?

Door een training Ontruimingsstoel te volgen, leer je….

Training Ontruimingsstoel

Evac-Chair-2-scaled

Training Ontruimingsstoel

Waarvoor dient een ontruimingsstoel?

Minder-mobiele personen worden tijdens een calamiteit geëvacueerd via een evacuatiestoel, oftewel een ontruimingsstoel. Bij een calamiteit worden liften vaak buiten werking gesteld, waardoor minder-mobiele mensen, zoals rolstoelgebruikers of personen die slecht ter been zijn, toch via de trap naar beneden moeten. Deze mensen zijn gebaat met de ontruimingsstoel. De aanwezige BHV’ers kunnen door middel van een instructie, leren hoe zij de ontruimingsstoel moeten gebruiken om zo de minder-mobiele personen op een veilige en verantwoorde manier naar beneden te krijgen.
In de ARBO-wet staat duidelijk beschreven: de werkgever is verantwoordelijk voor een veilige ontruiming van alle werknemers of bezoekers van het pand. Hiervoor moet de werknemers doeltreffende maatregelen treffen op het gebied van brandbestrijding, evacuatie van werknemers en bezoekers van het pand, en communicatie worden onderhouden met externe hulpdiensten. Er staat dus niet zozeer dat een ontruimingsstoel verplicht is. Toch is dit ontruimingsmiddel een noodzaak voor veel bedrijven die meerdere verdiepingen in hun pand hebben. Daarnaast is de gebruiker van het pand verantwoordelijk voor het redden van mensen die in het pand aanwezig zijn. De gebruik is daarnaast ook mogelijk aansprakelijk als blijkt dat er niet goed gehandeld is. Een ontruimingsstoel zie je vaak voorbij komen in de volgende sectoren: theaters, scholen, ziekenhuizen, musea en bedrijven. Uiteraard krijg je mensen die minder mobiel zijn -als het echt moet- sowieso wel naar beneden toe, maar een bedrijf heeft de verantwoordelijkheid werknemers en bezoekers van het pand veilig en verantwoord naar beneden te krijgen.
Er zijn diverse soorten evacuatiemiddelen. Zo bestaan er evacuatiedoeken, evacuatiematrassen, evacuatiematten, maar ook sleepmatrassen en brancards/stretchers. Directeur Herman van Leeuwen introduceerde in 1987 een hele nieuwe manier van evacueren van minder-mobiele personen uit gebouwen. Over de treden van de trap kon de minder-mobiele persoon naar beneden gehaald worden. Een schitterende uitvinding op het gebied van evacuatie. Bij de evacuatiestoelen is de Evac-Chair de meest voorkomende stoel. Deze stoel heeft de eenvoud en goede kwaliteit die voor het ontruimen nodig is.

Heb je net een evacuatiestoel aangeschaft, of heb je er nog een maar kun je wel een opfristraining gebruiken? De Jong Veiligheidsacademie leert je de stoel veilig en verantwoord te gebruiken, zodat je optimaal voorbereid bent zodra een calamiteit zich voordoet.

Informatie over een Training Ontruimingsstoel op maat?

De Jong Veiligheidsacademie biedt de Training Ontruimingsstoel op maat aan voor bedrijven, verenigingen en andere groepen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.